14 Mayıs 2010 Cuma

Sosyolog & Sosyal Çalışmacı

TH_Sosyolog

Sosyolog başka ,sosyal çalışmacı başkadır.Ne sosyolog sosyal çalışmacı ne de sosyal çalışmacı sosyolog olabilir.Sosyal Çalışmacılar sağlık sınıfnda,sosyologlar teknik sınıftalar.

Bu iki unvan birbirinden artık bağımsızlaşmıştır.Taşlar yerli yerine oturmaya başlamıştır.

Sosyologlar;sosyoloji mezunu;sosyal çalışmacılar ise sosyal hizmetler bölümü mezunudurlar...

YÖK,Sosyologları THS ye almakla bu tartışmayı da sona erdirmiştir.Lütfen bir daha bu tür soruları ve konuları gündeme getirmeyelim..

Sosyolog unvanı hepimize yeter.Yeter ki biran önce THS sayılsın.


marlenamed

Arkadaşlar, TH_sosyolog'un da dediği gibi, Teknik Hizmetler Sınıfında olan Sosyoloji bize yeter o yüzden bu tür tartışmalardan uzak durun lütfen...Sosyolog başka Sosyal çalışmacı"Sosyal Hizmet Bölümü Mezunu" başka. Sosyal Çalışmacı mesleğini şöyle kavramsallaştırıyorum, alanda(sahada) çalışan tüm meslek elemanları bence sosyal çalışacıdır. Bu başka bir tartışma konusu :)))

**Sosyolog; Makro düzeyde insan toplulukları ve toplumsal kurumlar, bunların kökeni, gelişmesi, işlevi ve birbirleriyle ilişkileri, bu ilişkileri belirleyen ilke ve kurallar ile toplumsal sorunlar ve çözüm yolları konularında araştırmalar yapan, araştırma sonucunda edinilen bulguları yorumlayan ve önerilerde bulunan kişidir. Mikro düzeyde olay ve olgulara uygun yöntem ve tekniği (veri toplama araçları) seçerek almış olduğu teorik birikimle kişilerin aile-çevre şartları, sosyo-ekonomik durumlarını, sosyal ilişkileri kapsayan sosyal inceleme raporu yazarak önerilerde bulunan kişidir.

--Sosyolog:; Koruyucu önleyici hizmet, Teknik Hizmetler Sınıfı ve almış olduğu eğitim gereği.

--Teknik Hizmetler Sınıfı .

--Sosyoloji Bölümü: Bilim-Metodoloji-yöntem-teknik

**Sosyal çalışmacı: Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve topluluklara sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanma ve çevredeki olanakları araştırma ve yararlanma konusunda yardımcı olan kişidir.

--Sosyal çalışmacı: Rehabilite edici hizmet, Sağlık Hizmetler Sınıfı ve almış olduğu eğitim gereği

--Sosyal hizmet Bölümü: Disiplin


simajör

Arkadaşlar yukarıdaki hususta ben de bişeyler söylemk zorunda hisseediyorum kendimi.

Bi defa Sosyolog ile Sosyal Çalışmacı mesleklerini birbirilerinin yerine geçebilir görmüyorum.Arkadaşlar Sosyal Çalışmacılar hangi dersleri alıyor sosyologlar hangi temel dersleri alıyor?Sosyal Çalışmacılara verilen dersler yüzey perspektifli dersler(tarihsellikten büsbütün yoksun olmasa da büyük oranda yoksun).Türkiyede sosyal çalışmacılar, Sosyal Hizmetler bölümünün sosyal hizmetlere ilşkin alanın başat bölümü haline getirilmesinin avantajını yaşıyorlar.Bu başat hale getirilme sürecinde diğer disiplinler sürgüne yollandı,sürgün edilmeyen ve sürgünden çağrılan disiplin mensupları ise köleleştirildi.Efendi: Sosyal Çalışmacı(UZMAN).Köle: Diğer alanların mensupları.

İkincisi bazı atanmayı bekleyen sosyolog arkadaşların kendilerini sosyal çalışmacı olma özlemi içindeymiş gibi göstermeleri(maalesef dışarıdan böyle algılanıyor)sosyal çalışmacılarla sosyologlara düşman gözüyle bakmasına neden oluyor.Bu noktada herkesin daha sorumlu davranması lazım.Ben hiç bir sosyal çalışmacıyla karşı karşıya gelmek istemiyorum.Neden zaman kaybedeyim ki?Yazık değil mi bana!


savior

Sosyal Çalışmacılar sosyolog olabilirler mi? Cevap nasıl hayırsa, elbette sosyologlar da sosyal çalışmacı olamazlar. İkisi de farklı uğraşlar ve mesleklerdir.

Marlenamed'e naçizane bir katkı sunmak istiyorum. Sosyoloji 3 düzeyde çalışmalarını yürütür. Mikro- Mezzo ve Makro. Bu üç düzeyde yürütülen çalışmaların hepsi bağrında uygulama barındırır.

Mikro çalışmalar denilebilecek örneğin ... İlinde gerçekleştirilecek özürlü gruplarının aldığı evde bakım hizmetlerinin kullanım alanlarının ve etkilerinin araştırıldığı bir çalışma mutlaka kuramlara- kuram olmasa bile kavramlara mutlaka mutlaka mutlaka dayandırılarak yapılmalıdır ki sosyolojik olsun.

Mezzo çalışmalar daha çok olgular düzeyinde yürütülür bir ilden çıkarsınız artık... yine bir kavrama/ kavramlara bağlı olarak bir çalışma yaparsınız. bu çalışmanın da yukarıdaki örnekte olduğu gibi özürlülük ve yardım kavramlarıyla daha geniş grup ve tekrarları olan "örüntülenmiş" davranışları inceler ve mutlaka uygulama yapılır.

Makro çalışmalar kuramlar üzerinden olmakla birlikte uygulama yapılmayacak diye bir şart yoktur. Özürlülük politikaları sistem kuram ve kavram tartışmaları yapılmakla birlikte sosyologlar bu kuramlarını test edecekleri bir uyguluma yapmak zorundadırlar.

kısaca sosyoloji'de kavram, kuram- teori mutlaka bir uygulamaya dayanır. Kavramsız kuramsız yapılan bilgi toplama GAZETECİLİK faaliyetidir.

Sosyoloji bilgiçliği yapmak değil elbette hedefim fakat sosyoloji yukarıda sayılanları yaparken yöntem kullanır, teknikler kullanır. amerikan sosyologları gibi teknik demek sadece uygulama şekilleri demek de değildir çoğu yerde... ve yine amerikan sosyologlarının çok rağbet etmediği tarih vardır sosyolojinin içinde.

sosyal çalışmacında kuramları vardır. sosyal çalışmacının çalışma alanı daha çok mikro uygulamalardır. kavramlar üzerinden gitmek yerine olaylar üzerinden giderler. sosyologların bilgi toplarken ilgilenmedikleri türden bilgileri sorarak daha çok davranışı bulmaya çalışırlar bu anlamda bir davranış "bilimi"dir sosyal hizmetler.

sosyal çalışmacıların raporları kişi ya da grupları kapsar. yığın, kategori gibi kümelendirmeler yapmazlar. raporlarında kişi isimlerini kullanırlar. çünkü olay çalışmaktadırlar. bilgi alma teknikleri sosyolojinin uyguladıklarıyla neredeyse aynıdır. tabiki şekil olarak.

bu yazı uzatılır. en az 3 sayfa yazabilmem mümkün görünüyor. ama sonuç şu: SOSYOLOG = değildir SOSYAL ÇALIŞMACI

VE BİRBİRLERİNİN KADROLARINA ATANAMAZLAR- ATANMAMALILAR


1 yorum:

syakyildiz dedi ki...

öncelikle yukarıdaki açıklamaları saygıyla karşılamakla beraber uygulamadan gelen bir sosyolog olarak bazı açıklamalarda bulunmak isterim. Öncelikle sosyal çalışma disiplini gerek sosyolojiden gerek psikolojiden ve gerekse de diğer tıp,biyoloji vb. bilimlerden gerek kuramsal ve gerekse de kavramsal alt yapısını hazırlayarak bilim olma çabası içerisindedir.Bilimlerin bu denli ayrıştığı bir dönemde kendine has özgünlüğü bulunmayan bir bilim disiplin olarak ancak sosyoloji,psikoloji,tıp vb. bilimdalları bünyesinde disiplin olarak okutulmakla bilim dünyasına katkı sağlanabilir bu manada düşünüldüğünde sosyal çalışma sosyolojinin, psikolojinin,tıp'bın çocuğudur. Sosyolojik alt yapı üzerine alandaki problemler sosyal çalışma disiplini çerçevesinde çözüme kavuşturulur,psikolojik alt yapı çerçevesinde sosyal çalışma disiplini çerçevesinde çözüm oluşturulur birine bireysel,diğerine örgütsel,toplumsal çalışma adı alır. Durum bu haldeyken toplama toplama bilgi ve kuramlarla bilim olma iddiası bilime yapılan atıfı yapılmayan en büyük suçtur bunun adını ben koymamayım,okuyanlar kararını versin. Ben türkiydeki sosyal hizmet alanının ve sosyal çalışma disiplinin hak ettiği yeri bulmasının ve eğitiminden istenilen verimin alınmasının yolunun ancak ve ancak sosyoloji,psikoloji,tıp bilimleri çatısı altında uzmanlaşmış disiplin olarak okutulması taraftarıyım.
YASİN AKYILDIZ-SOSYOLOG-BİLİM UZMANI