15 Ağustos 2011 Pazartesi

DPB'den YÖK'e 09/08/2011 Tarihli Yazı


T.C.
DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI

Sayı : B.13.1.DPB.0.12.00.647.02
Konu: Görüş talebi.

DPBNo: 16861
DPB Tarih:     09-08-2011

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

              Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendinde; "Aynı meslek bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükme istinaden Kurumunuzun 05/03/2010 tarihli ve 7996 sayılı kararında; 24.06.1997 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında, Edebiyat (DTCF dahil) Fen-Edebiyat Fakültelerinin Antropoloji, Sümeroloji, Etnoloji, Hititoloji Anabilim Dalı ile Klasik Filoloji (Latin Dili ve Edebiyatı, Yunan Dili ve Edebiyatı, programlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/11. Maddesinde Teknik Hizmetler sınıfında yer almasının uygun görüldüğü ile 23/09/2008 tarih ve 27006 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/14094 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Antropoloji, Etnoloji, Hititoloji, Sümeroloji ve Klasik Filoloji (Latin Dili ve Edebiyatı, Yunan Dili ve Edebiyatı) bölüm ve/veya Anabilim dallarından mezun olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin Ortak Hükümleri Bölümü'nün (A/4) numaralı bendi kapsamına alındığı dikkate alınarak, adı geçen, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu, sosyolog unvanlarının da bu kapsamda değerlendirilmesinin uygun olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu Kararın akabinde Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarının 27/09/2010 tarih ve 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmasına karar verilmiştir. Anılan unvanlarla birlikte müze araştırmacısı unvanı da 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin yirmi birinci fıkrası hükmü uyarınca 04/07/2011 tarihi itibariyle Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamına alınmıştır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 36/A-4 üncü maddesinde ise teknik hizmetler sınıfında görev almak koşuluyla hangi unvan ve okul mezunlarına öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece verileceği sayma yoluyla belirtilmiştir. Madde metninde belirtilmeyen folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarına haiz olanların görmüş oldukları yükseköğrenim dolayısıyla teknik bilimler lisansiyerleri olarak kabul edilip edilmeyeceği uygulama açısından önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara göre söz konusu unvanların yapılan sınıf değişikliği sonrası, teknik hizmetler sınıfı için öngörülen zam ve tazminatlardan faydanabilmeleri için ilgililerin görmüş oldukları yükseköğrenimin "mesleki teknik yükseköğrenim" kapsamında olup olmadığının bilinmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birlikteliğinin sağlanabilmesi açısından folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarına haiz olanların görmüş oldukları yükseköğrenimin mesleki teknik yükseköğrenim olarak, söz konusu unvanlarda görev yapan personelin ise teknik bilimler lisansiyeri  olarak kabul  edilip  edilmeyeceği hususunda Başkanlığınız görüsünün ivedilikle bildirilmesini arz  ederim.

Şaban TALAŞ
Başkan a.
Devlet Personel Başkan Yardımcısı
 
 

Hiç yorum yok: