9 Nisan 2010 Cuma

Devlet Personel Başkanlığından Adalet Bakanlığına 07/04/2010 Tarihli THS Mütalaası

Devlet Personel Başkanlığı (DPB), Adalet Bakanlığı'ndan (CTEGM) kendisine 25/03/2010 tarihinde gelen mütalaa talebine 07/04/2010 tarihinde cevap verdi. Yazı aynı gün elden CTEGM'ye ulaştırıldı. (bknz. ek)

Yazıda görüleceği ve beklendiği üzere Sosyologların Teknik Hizmetler Sınıfı şemsiyesi altında değerlendirilmesi ve bu yönde kararın çıkartılması için uygun görüş verildi. YÖK Yürütme Kurulu'nun 10/02/2010 tarihli kararının THS'ye geçişle ilgili yönü karşılık bulurken aynı kararda önü açılmış olmasına rağmen 36 ncı maddenin A/4'ü kapsamında sosyologların birer derece alması konusuna DPB yazısında yer verilmedi.

İşin önemli kısmı THS'ye geçişti ve o konuda herhangi bir pürüz gözükmüyor; daha önceden konuşulduğu gibi THS olarak hangi kategoride yer alınacağı sorunsalı devam ediyor sadece.

Bir derece konusunu süreç içerisinde çözeceğiz. Şöyle ki; Bu konuda THS olduktan sonra DPB'na kurumlarımız aracılığıyla başvurarak görüş isteyeceğiz. Edinilen / sızan bilgiler bu konuda DPB'nin olumlu görüş vereceği yönünde. Tabii kadrolar değiştikçe bakışaçıları da değişiyor.. Bu nedenle aslında YÖK her iki konuda karar almışken mütalaacı kurumlar bu karar temelinde olumlu görüş belirtselerdi kadayıfın kaymaklısı olacaktı; ne yapalım kadayıfla yetineceğiz şimdilik :)

Bu süreci beş basamaklı bir merdivene benzetebiliriz:

1- Kurumların Talebi

2- YÖK'ün Kararı

3- Maliye'nin Görüşü

4- DPB'nin Görüşü

5- Bakanlar Kurulu Kararı / Resmi Gazete

Bu döngü tamamlanmadan THS'ye geçişimiz tamamlanmış sayılamaz.

Forumun bir yerinde bir arkadaşımız YÖK'ün kararıyla kurumlarımıza başvurarak Nisan 2010 maaşlarımızı THS olarak almamızın mümkün olabileceğini beyan etmişti. O dönem soramadık ancak bu yaklaşımın dayanak noktası nedir. Kendisi başvurmuş mudur, ne cevap almıştır. Bu konularda geri dönüş yapmadı. Kanaatimiz bunun mümkün olmadığı yönündedir. O nedenle örnek dilekçe, cevabı belli olan bir soruyu sormaya benziyor. Tabii şu açıdan önemi olabilir: Eğer kurumlarımız re'sen harekete geçmezlerse bu konuda konunun BKK'ya taşınması için işlevsellik oluşturur. Fakat bizim iteklememiz öncesinde kurumların BKK'ya konuyu taşımaları yüksek ihtimaldir. SN. VEKİLİMİZ ÖNCELİKLE MALİYENİN OLUMLU MÜTALAASINI SONRASINDA İSE ADALET BAKANLIĞININ KONUYU BAKANLAR KURULUNA TAŞIMASI İÇİN BASTIRMASI GEREKİYOR. (Tabii gönül bu cümleyi şöyle kurmayı çok arzu ederdi. Bu aşamadan sonra herkes keyfine baksın, tadını çıkartsın baharın.. Nasılsa derneğimiz, örgütümüz sektirmeden ve olabileceklerin en iyisini yapmaya muktedir olacaktır.. Böyle olsaydı A/4 işi de şimdiden hallolmuş olurdu.. ah dernekcik ah.. ne yapalım istekler imkanlarla sınırlı)

Atanacak arkadaşlara da buradan bir müjde: Maaş durumundan dolayı geçen sene kadroları pas geçen Adalet Bakanlığı bu yıl özellikle DS'ler için kendisine ayrılan 100 kadrodan belki 40-50'sini sosyologlarca dolduracak.. Sosyolog tercih etmelerinin başka yönleri bir yana özellikle KPSS'de bazı unvanlar 50-60'lı rakamlarla atanırken sosyologların 80-90'larla atanmaları.. Hangi kurum aynı yarışta geri kalan personelle çalışmak ister ki.. ya da hangi kurum daha başarılıyla çalışmak istemez ki.. :) Adalet Bakanlığının üst koridorlarında bunların da konuşulduğu vakıa. THS istihdamı, istihdam gücümüzü arttıracaktır.

sosyolojistik@gmail.com

Hiç yorum yok: