24 Ekim 2011 Pazartesi

644 s. KHK'nın Uygulanması İstemi (Adalet Dilekçe)




………………………. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
DENETİMLİ SERBESTLİK ve YARDIM MERKEZİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NE

         Şube Müdürlüğünüzde Sosyolog olarak görev yapmaktayım. 27/09/2010 tarih 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile [Resmî Gazete 10/12/2010] Genel İdari Hizmetler (GİH) sınıfı yerine Teknik Hizmetler Sınıfı (THS) olarak hizmet sınıfı değiştirilen Sosyolog unvanı ile çalışan kamu personelinin; 04/07/2011 tarihli (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan 27/06/2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 644 sayılı, yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği açıkça belirtilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile başka bir işleme gerek kalmaksızın THS kapsamında kadro atamaları gerçekleştirilmiştir.
05/01/2011 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2011/1241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar”ın 3 ncü maddesinde “17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” ve eki cetvellerin uygulanmasına 2011 yılında da devam olunur.” denilmek sûretiyle 2011 yılı içerisindeki kadro değişikliklerinin özlük haklarının hangi kapsamda değerlendirileceği tereddüte mahal bırakmayacak netlikte vurgulanmıştır. Kadro atamaları gerçekleştirilen teknik personele atama tarihinden itibaren adı geçen kararnamenin teknik hizmetlerin zam ve tazminatlarını düzenleyen ilgili cetvelinde “unvanları (a), (b) ve (c)’de sayılmayan diğer mesleki teknik yükseköğrenimlilere” (d) bendinden ödeme yapılması gerektiği açıktır.
Nitekim 190 Sayılı KHK’ye tabii kurumlar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler vb) bünyesinde çalışan aynı karar ve kararname ile hizmet sınıfı değiştirilen ve kadro atamaları gerçekleştirilen kamu personeli (sosyologlar vd.) için 04/07/2011 tarihinden itibaren (d) bendinin öngördüğü özlük haklarını teslim etmişlerdir.
Ayrıca Karşıyaka ve Tunceli Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüklerinde çalışmakta olan sosyolog unvanlı personel için değiştirilen hizmet sınıfının öngördüğü biçimiyle 04/07/2011 tarihinden itibaren oluşan maaş farkları dahil (d) bendi THS özlük haklarının gereği olarak ödenmiştir.
04/07/2011 tarihi itibariyle Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında olan kadromun aynı tarihten itibaren değiştirilen yeni hizmet sınıfının gerektirdiği özlük ve mali haklardan yararlandırılması gerekmektedir. Ancak yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olan 644 s. KHK’ye rağmen Şube Müdürlüğünüzce TH sınıfında bulunan kadroma, 112 (yüz on iki) gün geçmesine rağmen hâlâ 04/07/2011 tarihi öncesindeki gibi GİH sınıfı üzerinden maaş ödenmektedir. Bu durum mağduriyete ve hukuk dışı uygulamaya yol açmaktadır. Aynı Genel Müdürlük bünyesinde aynı unvanla çalışan personele iki ayrı ödemenin yapılmış olması Anayasanın eşitlik ilkesine de açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Normlar hiyerarşisinde Kanunun (ve KHK) yeri bellidir; bağlayıcı ve her türlü keyfiyeti engelleyici niteliktedir. Uygulamaya dönük bütün tebliğ, genelge, sözlü ya da yazılı görüşün ilgili kanuna aykırı olamayacağı gibi uygun olma zorunluluğu vardır. Bu konuda KHK yürürlükte iken ve yürürlüğü için önşart olarak herhangi bir makamın tebliğ, genelge, görüş vb. ara kademe idari işlemlerine ihtiyaç duyulduğuna dair en ufak bir emare bulunmazken Şube Müdürlüğünüzce mevcut uygulamanın hukuk ve mantık yönünden iki temel yanlışı barındırdığı değerlendirilmektedir. a) 04/07/2011 tarihli (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan 644 s. KHK yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine ve tüm kamu kurumlarını bağlayıcı olmasına rağmen KHK’yı uygulamamak. b) Genel İdari Hizmet sınıfı ile hiç bir ilişiği kalmamış kadroma hukuki mesnedden yoksun olarak GİH maaşı vermeye devam etmek. Bu uygulamada kamu menfaati olmadığı gibi Bakanlar Kurulu’nun verdiği hakkın -gerekçesi şimdiye dek açıklanmadığı ve uygulanmadığı için- kullandırılmasından sarf-ı nazar edildiği düşünülmektedir.
Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda ve mevzuatın âmir hükümleri çerçevesinde müktesep hak tarihi olan 04/07/2011’den geçerli olmak üzere (mağduriyetimin giderilmesine esas olacak şekilde) ödemeyi gerçekleştiren Denetimli Serbestlik şubelerinde ve diğer kamu kurumlarında olduğu gibi daha fazla geciktirilmeksizin içinde bulunduğum hizmet sınıfına uygun olarak özlük haklarımın düzenlenmesini; TH sınıfı kapsamında olan unvanıma bahse konu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olarak hiç bir ilişiği olmamasına rağmen GİH sınıfından ödeme yapılmasının gerekçelerinin tarafıma bildirilmesini talep ediyorum.
Gereği için bilgilerinize arz olunur. 24/10/2011



Ad Soyad
Sosyolog
Sicil No

ADRES:

Hiç yorum yok: