29 Ekim 2011 Cumartesi

THS'deki personele GİH tazminatı olur mu?

Kütüphaneci ve Sosyologlar Yasayla THS'ye alınmalarına rağmen 4 aydır "mevzuata açıkça aykırı bir şekilde" GİH'ten tazminat verilmektedir.

27/09/2010 tarih 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile [Resmî Gazete 10/12/2010] Genel İdari Hizmetler (GİH) sınıfı yerine Teknik Hizmetler Sınıfı (THS) olarak hizmet sınıfı değiştirilen Sosyolog unvanı ile çalışan kamu personelinin; 04/07/2011 tarihli (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan 27/06/2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 644 sayılı, yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği açıkça belirtilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile başka bir işleme gerek kalmaksızın THS kapsamında kadro atamaları gerçekleştirilmiştir.

05/01/2011 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2011/1241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlar”ın 3 ncü maddesinde “17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” ve eki cetvellerin uygulanmasına 2011 yılında da devam olunur.” denilmek sûretiyle 2011 yılı içerisindeki kadro değişikliklerinin özlük haklarının hangi kapsamda değerlendirileceği tereddüte mahal bırakmayacak netlikte vurgulanmıştır. Kadro atamaları gerçekleştirilen teknik personele atama tarihinden itibaren adı geçen kararnamenin teknik hizmetlerin zam ve tazminatlarını düzenleyen ilgili cetvelinde “unvanları (a), (b) ve (c)’de sayılmayan diğer mesleki teknik yükseköğrenimlilere” (d) bendinden ödeme yapılması gerektiği açıktır.

BAZI KURUMLAR HİÇBİR SORUN ÇIKARMADAN PERSONELİN HAKKINI VERMEKTE İKEN BAŞTA ADALET BAKANLIĞI OLMAK ÜZERE BAZI ÜNİVERSİTELER (ANKARA ÜNİVERSİTESİ GİBİ) MAĞDURİYET YAŞATMAYA DEVAM ETMEKTEDİR.
BU KURUMLAR TAMAMLANMIŞ BİR SÜRECİN ÜZERİNE SU KATARAK HALA BİR YERLERDEN “MÜTALAA” BEKLEMEKTEDİRLER.

Adalet Bakanlığının bazı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüklerinde çalışmakta olan sosyolog unvanlı personel için değiştirilen hizmet sınıfının öngördüğü biçimiyle 04/07/2011 tarihinden itibaren oluşan maaş farkları dahil (d) bendi THS özlük haklarının gereği olarak ödenmiştir.

04/07/2011 tarihi itibariyle Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında olan Sosyologlara aynı tarihten itibaren değiştirilen yeni hizmet sınıfının gerektirdiği özlük ve mali haklardan yararlandırılması gerekmektedir. Ancak yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olan 644 s. KHK’ye rağmen TH sınıfında alınan bu personele, 4 ay geçmesine rağmen; sanki mezkur KHK hükmü bu personel için çıkmamış gibi algılanarak hâlâ 04/07/2011 tarihi öncesindeki gibi GİH sınıfı üzerinden maaş ödenmektedir. Bu durum mağduriyete ve hukuk dışı uygulamaya yol açmaktadır. Aynı Genel Müdürlük bünyesinde aynı unvanla çalışan personele iki ayrı ödemenin yapılmış olması Anayasanın eşitlik ilkesine de açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Kanun Hükmünde Kararnamenin Sosyolog, Kütüphaneci gibi unvanlara getirdiği bu hak (aslında yıllardır yaşadıkları mağduriyetin bir nebze giderilmesi) hiçbir şüpheye yer verilmeksizin uygulanması gerekir. Nitekim657 sayılı Kanununda, memurların kendilerine ilişkin yasaları “uygulanmasını isteme hakkı” vardır. Kanunun 10uncu maddesi amirlere sorumluluk yüklemektedir.

Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan görevli ve sorumludurlar.

Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.

Ayrıca, Türk Ceza Kanununda yer alan “görevde yetkiyi kötüye kullanma” suçunun mahiyetine bakıldığında, yukarıda yer verilen açıklamaların ne anlama geldiği anlaşılacaktır.

Buradaki ironi ise, ceza kanunundaki bu suçun müracaat mercileri olan Cumhuriyet Başsavcılıkları çatısı altındaki denetimli serbestlik şubelerinde BU MAĞDURİYET yaşanmaktadır.

http://devletpersoneli.net/thsdeki-personele-gih-tazminati-olur-mu-haberi/5159.aspx

Hiç yorum yok: