13 Kasım 2011 Pazar

Sosyolog ve diğer teknik hizmetler sınıfına geçirilen unvanlara bir derece verilir

İyi çalışmalar. Sosyolog olarak çalışmakta iken önce hizmet sınıfımız değiştirildi bilahare kadrolarımız teknik hizmetler sınıfına alındı. Kazanılmış hak aylık derece ve kadememize bir derece ilave edilmesi gerekmez mi? Bu hakkımızı nasıl arayabiliriz? Bu husus yardımcı olursanız minnettar oluruz.


657 sayılı Kanunun 36 maddesinin “II - TEKNİK HİZMETLER SINIFI” başlıklı bölümünde “Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatcı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 9/5/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.” hükmü bulunmaktadır.

Mezkur hükümden de anlaşılacağı üzere teknik hizmetler sınıfında yer alabilmek için “en az orta derecede mesleki tahsil görmüş” olmak gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (G)bendinde “Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlık veya kuruluşun teklifi üzerine alakalı öğretim kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının muadelet tevsiki ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının mütalaası alınarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur.” hükmü yer almaktadır.

10/12/2010 tarihli ve 27781 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 27/9/2010 tarihli ve 2010/1092 Bakanlar Kurulu Kararı ile sosyolog unvanı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmıştır.

27/06/2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 04/07/2011 tarihli (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan “(21) 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümlerinde yer alan Folklor Araştırmacısı, Müze Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiştir.”hüküm uyarınca diğer hizmet sınıfındaki sosyolog kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname eki kadro cetvellerinde hizmet sınıfları THS olarak değiştirilmiş ve kapsamında kadro atamaları gerçekleştirilmiştir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A)bendinin 4 üncü fıkrasında “Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,… eklemek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.” hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca “benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri,”nin giriş derece kademelerine teknik Hizmetler sınıfında görev almak şartı ile bir derece ilave edilmesi gerekmektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yükseköğretim kademeleri “tanımlar” matlaplı 3 üncü maddesinde “r) Ön Lisans: Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir.

s) Lisans: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.

t) Lisans Üstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.”belirtilmiştir.

lise üzerine 8 yarı yıllık eğitim görmek suretiyle sosyolog unvanı elde edilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar uyarınca; 36 maddesinin “II - TEKNİK HİZMETLER SINIFI” başlıklı bölümüne ilgili kurumları görüşü alınmak suretiyle 27/9/2010 tarihli ve 2010/1092 Bakanlar Kurulu Kararı ile ilave edilen ve 04/07/2011 tarihli (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanan, 27/06/2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükmü uyarınca 190 sayılı KHK eki cetvellerinde hizmet sınıfı Teknik hizmetler sınıfı olarak değiştirilen ve Lise üzerine 8 yarı yıllık (lisans) Yüksek öğrenim görmek suretiyle yetişen sosyologların giriş derece ve kademesine bir derece ilave edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde hakkınızı idari yargı yoluna başvurmak suretiyle aramanızı tavsiye etmekteyiz.



abcvyz - 14.11.2011


644 s. KHK ile kadro atamaları da gerçekleşen ve GİH'le hiç bir irtibatı kalmamış ilgili personelin mali hakları KHK'nın yayım tarihinde başlatılmıştır. Derece konusu da aynı şekilde 04/07/2011 tarihinden mi geçerli olacaktır.. Yoksa kurumların keyfine mi bağlı kılınacaktır? Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederiz.. Yeni THS olmuş ancak hakları YÖK'ün kararında emsal gösterdiği unvanlarla eşitlenmemiş (Maliyenin özel engellemeleriyle eşitlenmek istenilmeyen) unvanlar olarak (Kütüphaneci, sosyolog, arşivci, folklor araştırmacısı, müze araştırmacısı, kitap patalogu) sitenizi destekliyoruz.. Hakkımız olan "c" bendi özlük haklarının düzenlenmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz..

http://www.devletpersoneli.net/sosyolog-ve-diger-teknik-hizmetler-sinifina-gecirilen-unvanlara-bir-derece-verilir-haberi/5951.aspx

Hiç yorum yok: