6 Ocak 2011 Perşembe

beş unvan için torba kanun teklifi

abcvyz'nin sosyolog eylem planındaki mesajı (06 Ocak 2011 - 21:51)


Madem burası bir mücadelenin ve yapılan yanlışların; bunları görerek olması gerekenlerin bilinebileceği bir platform.. belki bizler henüz başaramadık ancak bu zemin sadece sosyologların değil; aynı zamanda başka kişi, unvan ve kesimlerin bir nevi yol haritasını belirlemektedir. Bu çerçevede bazı paylaşımlar toplumsal hafızaya katkıyı amaçlamaktadır..


21 Aralık 2010 tarihinde toplanan komite üyelerine gönderilen "Beş Unvan Kanun Teklifi" başlıklı e-posta aşağıdadır.. bilgilerinize..

04 Ocak 2011 - 09:39

Merhaba,

21 Aralık 2010 tarihinde Kültür Sanat-Sen'in ev sahipliğinde toplanan beş unvanın özlük haklarının iyileştirilmesi adına oluşturulan komite, torba yasa tasarısında gerçekleştirilebilecek değişiklikle sorunumuzun büyük ölçüde ortadan kalkabileceğine karar vermişti.

DPB uzmanlarına Meclis Genel Kurulunda milletvekillerinin direkt olarak verebileceği şekilde kanun teklifi hazırlatılmış ve ekte bilginize sunulmuştur.

İki önemli hususu paylaşmak isterim:

1) Bu teklif komisyon aşamasında gündeme gelirse kesin olarak engelleneceği; mutlaka tasarı Genel Kurul'a geldiğinde teklifin verilmesinin uygun olacağı ilgili uzmanların ortak görüşüdür. Bu teklifin muhalefet milletvekilleri tarafından değil, iktidar partisine mensup vekillerce verillmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Bu esnada AKP grup başkanvekillerinin ikna edilmesi ve en az bir bakanın teklifin arkasında durması büyük önem arz etmektedir.

2) Kanun teklifi iki maddeden oluşmaktadır. birinci maddenin kabul edilmesi halinde kurumların iptal-ihdas için yazışmalara gerek kalmaksızın (190'a göre gerekli işlemlere ihtiyaç duymadan) hizmet sınıfların değişimi sağlanacaktır. ikinci madde ise 36/A-4'te yer almayı öngörmektedir.

Komitenin bunu sağlayacak yol haritası ve etkinliği için mümkünse tekraren toplanması; değilse mail vb. yollarla iletişimde olunarak sonuç almaya odaklı neler yapılması gerektiğinin konuşulmasında ve senkronize olunmasında büyük önem vardır.

Bu vesile ile bir kez daha bu süreçte en geniş katılımlı toplantıya ev sahipliği yaptığı için Kültür Sanat-Sen'e ve değerli başkanı Yavuz Bey'e teşekkür ederim..

İyi çalışmalar..

Not: Bu mail toplantıda hazırlanan listede mail adresini yazanlara gönderilmiştir.



---

Görüşülmekte olan 1/971 sıra numaralı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na aşağıdaki maddelerin eklenmesine ilişkin TEKLİF

1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendinde yer alan “ekonomici” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki unvanlar eklenmiştir: “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu, sosyolog”

2- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün ikinci fıkrasının A bendinin 4 üncü fıkrasına “Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okul Mezunları” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki unvanlar eklenmiştir:

“folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog”



GEREKÇE

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanun hükümleri uyarınca Yüksek Öğretim Kurulu Başkalığınca teknik bir öğretim olduğu kararlaştırılan “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog”lar 10/12/2010 tarihli ve 27781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu düzenlemeler ile Yüksek Öğretim Kurumu ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından da hizmet sınıfı değişiklikleri ile derece ilerlemeleri olumlu değerlendirilen “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog” unvanlarının, açıkça, teknik hizmetler sınıfında yer alan diğer emsal unvanlar gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendinde yer alması ve emsalleri gibi hak etmiş oldukları bir derece ilerlemesinden faydalanabilmeleri ile uygulamada oluşacak ihtilafların önlenmesi amacıyla da 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün ikinci fıkrasının A bendinin 4 üncü fıkrasına ilave edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir.

Mezkur personelin teknik hizmetler sınıfında yer aldıkları Bakanlar Kurulunca benimsenerek kabul edilmiştir. Söz konusu teklif ile uygulamada doğacak ve yıllarca sürebilecek olan aksaklıkların önüne geçilmesi ve personelin mağduriyetinin önlenmesi amaçlanmıştır.

Hiç yorum yok: