12 Ocak 2011 Çarşamba

Çalışılan Kurumları Maliye ve DPB'den Görüş İstemeye/Sormaya Zorlamak

kraldede (11 Ocak 2011 21:15)

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 21 inci maddesinde; “Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler. Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır. Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.” denilmekte ve 14 üncü maddesinde; “Bu Kanun uygulanması ile ilgili konularda kurumlar, bağlı veya ilgili oldukları Bakanlık eliyle Devlet Personel Başkanlığına bu Başkanlığın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı kanalıyla başvururlar. Bu başvurmalarla ilgili işlemlerin yürütülme usul ve esasları Bakanlar Kurulunca tespit edilir.” hükmü yer almaktadır.


Ayrıca, 12/01/1983 tarih ve 17926 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde; “Devlet Memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlemlerinden dolayı müracaat hakkına sahiptirler.” ve 12 nci maddesinin birinci fıkrasında; “Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.” hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, konuya ilişkin talebinizin anılan Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öncelikle çalışmakta olduğunuz Kuruma intikal ettirilmesi gerekmekte olup, talebinizin ilgili Kurumca karşılanamaması ve anılan Kanunun Ek 14 üncü maddesinde belirtilen prosedüre uygun olarak Başkanlığımıza intikal ettirilmesi halinde gerekli inceleme yapılarak görüş tesis edilmesi mümkün olabilecektir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Devlet Personel başkanlığı

Bilgi Edinme Birimi

Hiç yorum yok: