10 Ocak 2011 Pazartesi

Beş Unvan İçin Torba Kanun Teklifi

Kanun teklifi işin uzmanlarınca Tasarı Meclis Genel Kuruluna geldiğinde milletvekillerince verilecek şekilde hazırlanmıştır..

Kanun teklifi iki maddeden oluşmaktadır. birinci maddenin kabul edilmesi halinde kurumların iptal-ihdas için yazışmalara gerek kalmaksızın (190'a göre gerekli işlemlere ihtiyaç duymadan) hizmet sınıfların değişimi sağlanacaktır. ikinci madde ise 36/A-4'te yer almayı öngörmektedir.






Görüşülmekte olan 1/971 sıra numaralı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na aşağıdaki maddelerin eklenmesine ilişkin TEKLİF


1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendinde yer alan “ekonomici” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki unvanlar eklenmiştir: “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu, sosyolog”

2- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün ikinci fıkrasının A bendinin 4 üncü fıkrasına “Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okul Mezunları” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki unvanlar eklenmiştir:

“folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog”



GEREKÇE

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanun hükümleri uyarınca Yüksek Öğretim Kurulu Başkalığınca teknik bir öğretim olduğu kararlaştırılan “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog”lar 10/12/2010 tarihli ve 27781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu düzenlemeler ile Yüksek Öğretim Kurumu ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından da hizmet sınıfı değişiklikleri ile derece ilerlemeleri olumlu değerlendirilen “folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog” unvanlarının, açıkça, teknik hizmetler sınıfında yer alan diğer emsal unvanlar gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendinde yer alması ve emsalleri gibi hak etmiş oldukları bir derece ilerlemesinden faydalanabilmeleri ile uygulamada oluşacak ihtilafların önlenmesi amacıyla da 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün ikinci fıkrasının A bendinin 4 üncü fıkrasına ilave edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir.

Mezkur personelin teknik hizmetler sınıfında yer aldıkları Bakanlar Kurulunca benimsenerek kabul edilmiştir. Söz konusu teklif ile uygulamada doğacak ve yıllarca sürebilecek olan aksaklıkların önüne geçilmesi ve personelin mağduriyetinin önlenmesi amaçlanmıştır.

Hiç yorum yok: