14 Ocak 2011 Cuma

Sosyologlar İstihdam Artışı İçin Haykırıyor..!

Sosyoloji Derneginin Saygıdeger Yönetim Kurulu ve Üyelerine,


Bizler sizlerin sıralarından geçerek mezun olupsosyolog unvanı alan eski öğrencileriniz yeni "meslektaşlarınız" olarak, Türkiyede, sosyoloji mezunları olarak sesimizi duyurmamızın vaktinin geldigine inanıyoruz. Bilindigi üzere bu yıl 8585 sosyoloji mezunu sınava girmesine ragmen sadece 24 OCAK 2011 atamalarında sosyologlar için toplam 11 kadro açıldı. Bu 11 arkadaşımız hariç geride kalan hepimiz sosyoloji mezunu mesleğini icra edemeyen kişiler olarak yaşamaya mahküm edildik. Bu durumdan kurtulmak için neler yapmalıyız sorusuna cevap arıyoruz.

Bugün ülkenin bulunduğu toplumsal açmazlardan çıkışta sosyologlara büyük görevler düştüğünü düşünüyoruz fakat biz ne yazık ki henüz toplumsal açmazların çözümlenmesi noktasında değil işsizlikle mücadele noktasında kendi hayatlarımızı "kurtarmak" mücadelesindeyiz. Bölümümüzden mezun olduktan sonra çalışma alanı bulamıyoruz ve köreliyoruz. Bırakınız sosyolojiyi toplumdan kopuk, psikolojik olarak açmaza girmiş bir halde yaşıyoruz.

Hemen hemen her üniversitede mevcut olan sosyoloji bölümlerinin yanına ikinci öğretimlerinin açılması ayrıca Açık Öğretim Fakültesinden yılda onbinlerce "sosyolog"un her geçen yıl aramıza katılarak, sınırlı sayıda olan iş alanlarına örgün öğretimlerle birlikte başvuracak olmaları mevcut istihdam mücadelemizin yakın zamanda daha da büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağının sinyalini vermektedir.

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti'nde en çok sosyolog istihdam eden SHÇEK'in yeni alacağı 200'e yakın kadroyu ve daha sonraki kadroları 4B'li yapacak olması ayrıca bu alımları mülakatla gerçekleştirecek olması gibi kurumlarda, sosyologların işsiz kalmalarının devamına sebep olacak tedbirlerin alınması, kendi kurumlarına ihdas edilmiş kadroları (Sağlık Bakanlığı 158 kişi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 85 kişi, Adalet Bakanlığı 26 kişi...) alımlarda kullanmamaları gibi nedenlerle her geçen gün daha da karamsarlığa kapılmakta ve daralan çemberde başka çıkış noktaları aramak zorunda kalmaktayız.

Sizden bizim bu koşullarda mücadelemizde destek olacağınızı ümit ediyor ve dernegimizde sosyologların işsizlik ve diger sorunları hakkında daha fazla çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Bu anlamda biliyoruz ki siz hocalarımız devlet kademesinde yükselmiş olan bürokratlarla pek çok noktada görüşmeler gerçekleştiriyorsunuz. Bizler, derneğimizden bir komisyon oluşturulmasını ve bu komisyon üyelerinin sosyolog kadrolarının sayısını arttırmak için çalışmalar yürütmesini bu bağlamda üst düzey bürokratlara, kurum ayrımı gözetmeksizin ziyaretlerin yapılması, lobi faaliyetlerinin yürütülmesini ve farkında bile olmadıkları bir sorun olarak; sosyologlara neden ihtiyaçları olduklarının ve sosyolog istihdam edilmesi için görüşmeler yapılmasını beklemekteyiz.

Bu nedenle sizlerden başta sosyolog istihdamının tüm kurumlara yaygınlaştırılması ve sayısının arttırılması yönünde yapılacak çalışmaları gündeminiz en önemli maddesi olarak belirlemenizi önemle talep ve rica etmekteyiz.

Çalışmalar kapsamında ihtiyaç duyulan her noktada size destek olabileceğimizi bilmenizi ister;

SAYGILARIMLA ARZ EDERİM

neo_sosylg (14 Ocak 2011 - 18:46)

Hiç yorum yok: